Gen wyciszony drogą doustną
30 kwietnia 2009, 05:00Naukowcom z Uniwersytetu Massachusetts udało się wyciszyć ekspresję genu za pomocą krótkich cząsteczek RNA, zwanych krótkimi interferującymi RNA, podanych drogą doustną. To przełom w badaniach nad tą obiecującą techniką regulacji aktywności genów.
Dziób-niespodzianka
12 kwietnia 2012, 05:47Teoria, że gołębie zawdzięczają swoje zdolności nawigacyjne obfitującym w magnetyt neuronom z dziobów, właśnie została obalona. Okazało się bowiem, że to nie komórki nerwowe, ale makrofagi.
Atrament mątw pomaga zwalczać nowotwory
22 lipca 2019, 12:36Chińscy naukowcy donoszą, że atrament mątw zawiera nanocząstki, które znacząco hamują rozwój guzów nowotworowych u myszy. Nanocząstki te składają się głównie z melaniny oraz aminokwasów, monosacharydów i metali.
Początki molekularne raka trzustki
10 listopada 2014, 11:42Naukowcy z Mayo Clinic w Jacksonville opisali etapy molekularne konieczne do tego, by produkujące enzymy trawienne komórki pęcherzykowe trzustki stały się zmianami przednowotworowymi.
Ofiary e-papierosów mają chemiczne oparzenia płuc i dróg oddechowych
7 października 2019, 09:54Drogi oddechowe i płuca części osób, które trafiły do szpitali z powodu tajemniczej choroby związanej z paleniem e-papierosów, są uszkodzone w podobny sposób, jak u osób narażonych na działanie niebezpiecznych środków chemicznych i toksycznych gazów, informują naukowcy. Autorzy badań nie wiedzą, co mogło spowodować uszkodzenia, jednak zaznaczają, że we wspomnianej grupie pacjentów objawy są spójne.
Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie
15 grudnia 2014, 12:11Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.
Odpady z produkcji kawy mogą pomóc w walce z otyłością i cukrzycą
14 października 2019, 12:53Podczas obróbki kawy odrzuca się z niej skórkę i miąższ, które stają się odpadem. Jednak naukowcy z University Illinois zainteresowali się tymi pozostałościami kawy i sprawdzili ich potencjalne właściwości przeciwzapalne. Na łamach Food and Chemical Toxicology poinformowali właśnie, że gdy komórki tłuszczowe myszy są poddane działaniu wodnego ekstraktu skórki i miąższu kawy, dochodzi do zmniejszenia stanu zapalnego w komórkach, poprawienia absorpcji glukozy i zwiększenia podatności na działanie insuliny
Gdy pojawiają się grzyby, ekipa sprzątająca uderza na alarm
23 stycznia 2015, 07:36System autofagocytujący organizmu pozwala uderzyć na alarm, informując układ odpornościowy o ataku grzybów. Naukowcy porównują to działanie do stłuczenia szybki przed wciśnięciem guzika dzwonka.
Nowy pomysł na walkę z patologicznym bólem
17 marca 2020, 11:59Interleukina 4 (IL-4) powoduje, że makrofagi M2 produkują endogenne opioidy. Wg zespołu z Charité - Universitätsmedizin Berlin, odkrycie to będzie można wykorzystać w walce z patologicznym bólem. Wyniki tych ważnych badań ukazały się w piśmie JCI Insight.
Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie
5 sierpnia 2015, 10:52Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 …